Letní vitamínová bomba bez cukru? Acerola drink

Plody aceroly, které nápadně připomínají třešně, jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C. Současně je acerola zdrojem bioflavonoidů, které jsou nezbytné jako prevence oxidačního poškození buněk a potlačení zánětů způsobených volnými radikály.

I proto se označuje jako vitamínová bomba. Acerola, často označovaná jako francouzská nebo barbadoská třešeň, se pěstuje na Karibských ostrovech a ve Střední a Jižní Americe. Čerstvou si ji tedy dát nemůžeme, ale acerolový prášek obsahuje vše, co čerstvé plody, a ještě něco navíc.

Acerolu můžete konzumovat čerstvou stejně jako třešně. To se vám bohužel v našem podnebném pásmu nepoštěstí, protože čerstvé plody se během několika dní po sklizni rozkládají. Jednou z možností, jak aceloru ochutnat, je připravit si z přášku lahodný osvěžující drink. Nemá téměř žádné kalorie, za to je nadupaný látkami, které jsou pro naše zdraví naprosto zásadní.

Acerola: Jak vitamín C pomáhá s tvorbou kolagenu?
Acerola je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C.

Zapomeňte na limonády, zkuste Acerolu

Šťáva z aceroly je lahodný a výživný nápoj, který mnoho lidí miluje zejména v horkých letních dnech. Zapomeňte letos na slazené limonády, které obsahují jen prázdné kalorie a výživové hodnoty mají nulové.

Acerolový drink připravíte celé rodině během minutky. Stačí rozmíchat jednu lžičku prášku ve vodě či minerálce, a máte hotovo. Přidat můžete plátky limetky či lístky máty peprné, led a osvěžující drink je na světě. Kreativitě se ale meze nekladou. Acerolový prášek můžete přidat i do koktejlů, smoothie, dezertů či sladkých omáček.

Acerola obsahuje 65× více vitamínu C než pomeranče a dvojnásobné množství hořčíku, vitamínu B2, vitamínu B3, vitamínu B5 a draslíku.

Letní vitamínová bomba bez cukru: acerola

Vitamín C, kterého obsahuje acerola požehnaně, je pro organismus nezbytný, protože jej potřebuje pro obnovu a regeneraci chrupavek, kostí a kůže. Proč je acerola vitamínová bomba? Acerola totiž obsahuje 65× více vitamínu C než pomeranče. A dvojnásobné množství hořčíku, vitamínu B2, vitamínu B3, vitamínu B5 a draslíku.

Acerola je také skvělým zdrojem vitamínu A, který je nezbytný pro růst buněk, skvělý pro imunitní systém. I v boji proti bakteriálním a virovým infekcím je téměř nepřekonatelný. Acerolu hojně užívají například sportovci, protože si tak zajišťují dostatečné množství vitamínů a minerálů v těle, aby mohli podat co nejlepší výkon.

Acerolový nápoj pomáhá tělu vstřebávat a produkovat kolagen, posilovat imunitu a zvyšuje vstřebávání železa z potravy. Díky vláknině z kořene čekanky (inulin), který Acerola nápoj obsahuje, je nápoj bohatý na prebiotické kultury a snižuje glykemický index v krvi. A to stále ještě není všechno. Tady je 5 důvodů, proč si v létě míchat tento osvěžující drink.

1. Acerola jako zdroj vitamínu C

Vitamín C ovlivňuje v našem těle řadu funkcí a pochodů. Zvyšuje vstřebávání železa, pomáhá snižovat stavy únavy a vyčerpání, přispívá k tvorbě kolagenu a k normální činnosti nervové soustavy a zvyšuje vstřebávání železa. Jedna čajová lžička směsi obsahuje 217 mg vitamínu C, což je 271 % doporučené denní dávky.

Díky množství vitamínu C, který acerola obsahuje, účinně potlačuje tvorbu pigmentu melaninu, který může za tvorbu pih. Kromě toho pomáhá vitamín C stimulovat tvorbu kolagenu, který je pro rozzářenou a mladistvou pleť klíčový. Popíjením acerolového drinku u bazénu tak zabráníte vzniku tmavých skvrn a pih a vaše pleť bude jasnější a hladší.

Letní vitamínová bomba bez cukru: acerola
Letní vitamínová bomba bez cukru: acerola

2. Acerola jako zdroj vitamínu A

Obsah vitamínu A z jedné malé bobule aceroly odpovídá množství vitamínu v celé mrkvi, a jak ze školy víme, vitamín A chrání oči před degenerací a udržuje ve formě dobrý zrak, ale podporuje také správnou funkci imunitního systému a v létě ho potřebuje kvůli slunečnímu záření mnohem více než v zimě.

3. Acerola jako antioxidant

Acerola se řadí mezi superpotraviny, v těle totiž působí jako antioxidant, dokáže tedy bojovat s volnými radikály, které jsou pro tělo toxické. Tvorbě volných radikálů se bohužel nevyhneme – může za ně zhoršující se životní prostředí, alkohol, strava, ale i životní styl.

4. Acerola a trávicí systém

Vitamin B, který acerolový prášek také obsahuje, slouží k podpoře metabolismu živin v těle, napomáhá rychlejšímu trávení sacharidů, bílkovin a tuků v těle. Díky čekankové vláknině, která působí jako prebiotikum – pomáhá využít prospěšné bakterie v tlustém střevě – je acerolový prášek skvělým pomocníkem, jak udržet trávicí systém ve špičkové formě.

5. Osvěžení téměř bez kalorií

Přibírat nechceme nikdy, ale v létě, kdy trávíme většinu času v plavkách, je to opravdu nežádoučí. Osvěžující drink z aceroly nemá skoro žádné kalorie, takže pokud vám nechutná samotná voda, je acerolový nápoj skvělou alternativou slazených nápojů.

TEXT: Lucie
FOTO: Unsplash.com

Vložte si do košíku

Zaujal vás některý z produktů, o němž se v článku zmiňujeme? Vyzkoušejte ho.

Nákupní košík
0
Košík
Přejít nahoru