Plody aceroly, které nápadně připomínají třešně, jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C. Současně je acerola zdrojem bioflavonoidů, které jsou nezbytné jako prevence oxidačního poškození buněk a potlačení zánětů způsobených volnými radikály.
I proto se označuje jako vitamínová bomba. Acerola, často označovaná jako francouzská nebo barbadoská třešeň, se pěstuje na Karibských ostrovech a ve Střední a Jižní Americe. Čerstvou si ji tedy dát nemůžeme, ale acerolový prášek obsahuje vše, co čerstvé plody, a ještě něco navíc.
Acerolu můžete konzumovat čerstvou stejně jako třešně. To se vám bohužel v našem podnebném pásmu nepoštěstí, protože čerstvé plody se během několika dní po sklizni rozkládají. Jednou z možností, jak aceloru ochutnat, je připravit si z přášku lahodný osvěžující drink. Nemá téměř žádné kalorie, za to je nadupaný látkami, které jsou pro naše zdraví naprosto zásadní.
Zapomeňte na limonády, zkuste Acerolu
Šťáva z aceroly je lahodný a výživný nápoj, který mnoho lidí miluje zejména v horkých letních dnech. Zapomeňte letos na slazené limonády, které obsahují jen prázdné kalorie a výživové hodnoty mají nulové.
Acerolový drink připravíte celé rodině během minutky. Stačí rozmíchat jednu lžičku prášku ve vodě či minerálce, a máte hotovo. Přidat můžete plátky limetky či lístky máty peprné, led a osvěžující drink je na světě. Kreativitě se ale meze nekladou. Acerolový prášek můžete přidat i do koktejlů, smoothie, dezertů či sladkých omáček.
Acerola obsahuje 65× více vitamínu C než pomeranče a dvojnásobné množství hořčíku, vitamínu B2, vitamínu B3, vitamínu B5 a draslíku.
Vitamín C, kterého obsahuje acerola požehnaně, je pro organismus nezbytný, protože jej potřebuje pro obnovu a regeneraci chrupavek, kostí a kůže. Proč je acerola vitamínová bomba? Acerola totiž obsahuje 65× více vitamínu C než pomeranče. A dvojnásobné množství hořčíku, vitamínu B2, vitamínu B3, vitamínu B5 a draslíku.
Acerola je také skvělým zdrojem vitamínu A, který je nezbytný pro růst buněk, skvělý pro imunitní systém. I v boji proti bakteriálním a virovým infekcím je téměř nepřekonatelný. Acerolu hojně užívají například sportovci, protože si tak zajišťují dostatečné množství vitamínů a minerálů v těle, aby mohli podat co nejlepší výkon.
Acerolový nápoj pomáhá tělu vstřebávat a produkovat kolagen, posilovat imunitu a zvyšuje vstřebávání železa z potravy. Díky vláknině z kořene čekanky (inulin), který Acerola nápoj obsahuje, je nápoj bohatý na prebiotické kultury a snižuje glykemický index v krvi. A to stále ještě není všechno. Tady je 5 důvodů, proč si v létě míchat tento osvěžující drink.
1. Acerola jako zdroj vitamínu C
Vitamín C ovlivňuje v našem těle řadu funkcí a pochodů. Zvyšuje vstřebávání železa, pomáhá snižovat stavy únavy a vyčerpání, přispívá k tvorbě kolagenu a k normální činnosti nervové soustavy a zvyšuje vstřebávání železa. Jedna čajová lžička směsi obsahuje 217 mg vitamínu C, což je 271 % doporučené denní dávky.
Díky množství vitamínu C, který acerola obsahuje, účinně potlačuje tvorbu pigmentu melaninu, který může za tvorbu pih. Kromě toho pomáhá vitamín C stimulovat tvorbu kolagenu, který je pro rozzářenou a mladistvou pleť klíčový. Popíjením acerolového drinku u bazénu tak zabráníte vzniku tmavých skvrn a pih a vaše pleť bude jasnější a hladší.
2. Acerola jako zdroj vitamínu A
Obsah vitamínu A z jedné malé bobule aceroly odpovídá množství vitamínu v celé mrkvi, a jak ze školy víme, vitamín A chrání oči před degenerací a udržuje ve formě dobrý zrak, ale podporuje také správnou funkci imunitního systému a v létě ho potřebuje kvůli slunečnímu záření mnohem více než v zimě.
3. Acerola jako antioxidant
Acerola se řadí mezi superpotraviny, v těle totiž působí jako antioxidant, dokáže tedy bojovat s volnými radikály, které jsou pro tělo toxické. Tvorbě volných radikálů se bohužel nevyhneme – může za ně zhoršující se životní prostředí, alkohol, strava, ale i životní styl.
4. Acerola a trávicí systém
Vitamin B, který acerolový prášek také obsahuje, slouží k podpoře metabolismu živin v těle, napomáhá rychlejšímu trávení sacharidů, bílkovin a tuků v těle. Díky čekankové vláknině, která působí jako prebiotikum – pomáhá využít prospěšné bakterie v tlustém střevě – je acerolový prášek skvělým pomocníkem, jak udržet trávicí systém ve špičkové formě.
5. Osvěžení téměř bez kalorií
Přibírat nechceme nikdy, ale v létě, kdy trávíme většinu času v plavkách, je to opravdu nežádoučí. Osvěžující drink z aceroly nemá skoro žádné kalorie, takže pokud vám nechutná samotná voda, je acerolový nápoj skvělou alternativou slazených nápojů.
TEXT: Lucie
FOTO: Unsplash.com
Vložte si do košíku
Zaujal vás některý z produktů, o němž se v článku zmiňujeme? Vyzkoušejte ho.
-
Acerola nápoj295 Kč s DPH