Kolagen je hlavní bílkovina našeho těla, kterou najdete ve všech jeho částech – v kloubech, kostech, střevech, svalech i v kůži – jimž dodává pevnost a odolnost. Tělo si ho umí vytvářet samo do zhruba 25. roku života, pak jeho množství postupně klesá – zhruba o 1% za každý rok. Množství kolagenu v těle ale můžeme částečně ovlivnit i my sami tím, jak žijeme a co jíme a pijeme.
Doplňujte kolagen vnitřně
Jednou z možností, jak dostat tuto důležitou bílkovinu do těla, je každodenní popíjení nápojů, které ji obsahují. Je dobré vědět, že kolagen obsahují pouze v živočišných zdrojích (hovězích, vepřových nebo rybích) a něco jako rostlinný kolagen neexistuje. Až si tedy budete takový nápoj vybírat, informujte se a nenechte se zmást. Důležité je užívat nápoj denně a dodržovat dávku určenou výrobcem. Většinou jde o prášek rozpustný ve vodě, s příchutí nebo bez ní, záleží na vašich preferencích. Kolagenový prášek si můžete přimíchat do vody, třeba i s citrónem, smoothies nebo džusu. Už po měsíci užívání uvidíte výsledky, ideální je pak pití kolagenového drinku po dobu tří měsíců. Pleť bude zářivější, s pevnějšími konturami, vrásky se zjemní a nejen to, denní přísun kolagenu udělá dobře i vašim vlasům, nehtům a v podstatě celému pohybovému aparátu.
Užívejte spřátelené vitamíny
Nepostradatelným “spolupracovníkem” je v tomto směru vitamín C. Narozdíl od kolagenu si céčko neumí naše tělo vyrobit samo a musíme mu ho dodávat – např. v syntetické formě, ale tělo lépe zužitkuje přírodní vitamín C – ať už prostřednictvím stravy, nebo díky přírodním potravinovým doplňkům, například užíváním aceroly. Právě vitamín C umožňuje kolagenu efektivnější vstřebávání a naše tělo ho tak maximálně využije. Z dalších vitamínů jsou důležité i vitamíny A a E. Vitamín E jako účinný antioxidant chrání obsah kolagenu v těle před jeho rozpadáním a ztrátou své funkce a vitamín A pak přímo brání odbourávání kolagenu a tím udržuje jeho množství v pokožce. Kromě vitamínů je důležitá také kyselina hyaluronová, ta tvorbu kolagenu podporuje a také usnadňuje jeho vstřebávání. Optimální je, pokud ji kolagenový nápoj přímo obsahuje.
Jezte stravu bohatou na kolagen
Teď v chladnějším období oceníte více než kdy jindy pomalu tažené hovězí vývary, které příjemně zahřejí, podpoří imunitu a jsou také dokonalou a hlavně přirozenou zásobárnou kolagenu. Dobré je připravovat vývary v pomalém hrnci, klidně přes noc, tím se udrží jejich vysoká kvalita. Přidáte-li ještě kořenovou zeleninu, získá vývar další hodnotný rozměr a stane se tak v podstatě superpostavinou plnou vitamínů, minerálů s posilujícími a protizánětlivými účinky. Z dalších potravin je na obsah kolagenu bohatá také bílá i červená cibule, brokolice, česnek, nebo černé i zelené olivy. Tyto potraviny totiž spojuje vysoký obsah síry, stopového prvku, jenž je základním stavebním kamenem pro aminokyseliny a také tvorbu kolagenu.
Vyzkoušejte:
CANNOR Kolagenový nápoj s kyselinou hyaluronovou a Acerolou (vitamín C)
#kolagen
#kolagen3tipy