Po mateřském mléku je spirulina nejvýživnější potravinou. Její složení z ní dělá superpotravinu, které není rovno. Obsahuje koncentrát živin, které jsou pro lidské zdraví nepostradatelné. Právem se ji proto přezdívá zelená krev a potravina budoucnosti.
Tuto modrozelenou sladkovodní sinici objevil belgický botanik v 60. letech minulého století, ale zemi obývá 3,5 miliardy let. Spirulinu užívali již Aztékové k léčbě rozličných neduhů. A jak na ni přišel belgický botanik Jean Léonard? Všiml si totiž, že u Čadského jezera v Africe se jednomu kmenu daří o mnoho lépe než těm ostatním. Bylo to tím, že kmen pojídal spirulinu z jezera.
Spirulina roste volně v mírně slaných jezerech v tropických zemích. Tomuto jednobuněčnému organismu stačí teplo a světlo. Je tedy snadné vytvořit jí podmínky k životu. Největšími producenty jsou Čína a Kalifornie – každoročně vyprodukují přes 5000 tun spiruliny.
Spirulina obsahuje asi 65 % proteinů, železo, betakaroten, chlorofyl, ale také vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6 a B12), E a K. Ale je také zdrojem draslíku, vápníku, aminokyselin a v neposlední řadě také chlorofylu. Výzkumy a studie ukazují, že může mít antioxidační, protibolestivé, protizánětlivé vlastnosti.
Zázračná spirulina ve vesmíru
V 70. letech minulého století ji OSN označilo za potravinu budoucnosti a americká NASA ji používala jako doplněk stravy pro astronauty na vesmírných misích. Připadá vám to málo? Čtěte dál. Jaké jsou tedy účinky spiruliny na lidské zdraví? Díky tomu, že je spirulina potravina bohatá na proteiny a antioxidanty, dokáže “čistit” tělo od volných radikálů a zvyšuje obranyschopnost těla, aktivuje energetický metabolismus, zvyšuje účinnost vitamínu C a zlepšuje srdeční činnost. Díky tomu, že obsahuje vitamín B 12 ji hojně vyhledávají vegetariáni a vegani. Díky obsahu chlorofylu má detoxikační účinek a díky fykokyaninu také účinek protizánětlivý.
1) Spirulina jako zdroj antioxidantů
Volné radikály v našem těle, kterých díky zhoršujícímu se životnímu prostředí přibývá, umí odstraňovat právě antioxidanty. Proces, který volné radikály spouští, může vest k zánětům a poškozování buněk, což časem vede k chronickým onemocněním nebo rakovině. Spirulina je antioxidantů plná. Významný je především fykokyanin, který je mimo jiné zodpovědný i za modrozelenou barvu spiruliny, ten pomáhá tlumit záněty. Studie naznačují, že fykocyanin take může chránit buňky před oxidačním stresem.
2) Spirulina může snižovat krevní tlak
Vysoký krevní tlak je hlavní příčinou mnoha závažných onemocnění, včetně infarktu, mrtvice a chronického onemocnění ledvin. Jedna ze studií naznačuje, že užívání spiruliny může významně snížit systolický i diastolický krevní tlak, zejména u lidí, kteří mají krevní tlak vyšší. To potvrzuje i druhá studie na stejné téma.
3) Spirulina snižuje cholesterol a cukr v krvi
Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějších příčin umrtí. Se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění souvisí mnoho rizikových faktorů. Podle některých studií může užívání spiruliny významně ovlivnit hladinu cholesterol v krvi. A tím předcházet dalším nemocem.
4) Spirulina zmírňuje sennou rýmu
Podle jedné ze studií se zdá, že spirulina zmírňuje zánět nosních dýchacích cest, který je klasickým příznakem alergické rýmy neboli senné rýmy. Má také pozitivní vliv na svědění, ucpaní nosu a kýchání.
5) Spirulina a chlorofyl
Spirulina je jednou z potravin, která obsahuje velké množství chlorofylu. Proč by nás to mělo zajímat? Chlorofyl, tedy pigment, který je zodpovědný za zelenou barvu rostlin, je velmi podobný hemoglobinu, který je pro správné fungování těla nepostradatelný. Chlorofyl je hemoglobin, bílkovině v červených krvinkách, která přenáší kyslík do zbytku těla, nápadně podobný.
Chlorofyl se od hemoglobinu liší pouze tím, že u chlorofylu je centrálním atomem hořčík a u hemoglobin je to železo. Jinak pracují stejně. Chlorofyl přenáší kyslík u rostlin, hemoglobin se o to samé stará v živočišné říši. Chlorofyl v lidském těle k podporuje okysličení organismu a tím dodává tělu energii na buněčné úrovni. Spekuluje se i nad tím, že by se mohl využívat při léčbě anémie, jak ukazují studie.
Jak do sebe dostat spirulinu bez přemáhání?
Pokud příliš neholdujete chuti spiruliny či zeleným superpotravinám obecně, vyzkoušejte Detox drink 5-v-1. Ten kromě spiruliny obsahuje i chlorellu, baobab, inulin a mladý ječmen, přesto nabízí příjemnou svěží chuť s citronem a mátou, která většinou nevadí ani zarytému odpůrci všeho zeleného. Výborný je i ve zeleninových či ovocných smoothies, skvěle vyvažuje sladkou chuť banánu nebo naopak hořkého grepu.
Foto: Unsplash.com
Detox drink 5v
iovaskulární systém, nervovou soustavu, dýchací soustu, duševní rovnováhu nebo stav kloubů, kostí a pokožky. Už jedna sklenka denně udělá rozdíl. A co terpve, když sáhnete po poslední lžičce.